Häckelsäng

(Text Marianne Lundqvist)

Jordeböckerna från 1500-talet ger sin historia om Häckelsängs utveckling, men historien om byn öster om Näset tog sin början betydligt tidigare. Vatten täckte själva dalen vid tidigt 1000-tal, men längs segelledens stränder hade människor slagit sig ner långt tidigare. Därom vittnar många vikingagravar och fynd som gjorts.

   Häckelsäng var den sista av Hamrånges byar som skiftades ut vid laga skifte och först i februari 1906 hölls det avslutande sammanträdet. Jordbruket var dominerande och än idag finns flera djurgårdar kvar. Häcklegård hyser 180 kossor, Hådellgården har getter och Hamrånge Får och Lantbruk håller får, grisar och köttdjur. Samtliga gårdar säljer av sina produkter hos Hamrångebygdens Delikatesser på Wijtorget i Bergby.

   I Häckelsäng finns en av landets bäst bevarade fiskefäbodar och troligt är att eran med fäbodbruk började redan under 1600- ja kanske till och med redan under 1500-talet. Sista sommaren med kor på vallen var 1949. Varje sommar inbjuder Häckelsängs byamän till en fäboddag, då stugorna är öppna och det serveras mat från förr.

   Två naturreservat finns inom Häckelsängs by. Hådells gammelskog med 250-åriga furor och Högmossen, nära gränsen till Axmars ägor. Med lika många tjärnar som året har dagar, värdefulla biotoper och ett rikt fågelliv.