Turista i Hamrångebygden

berikande nöjen

Vad gillar du att göra? Gå på intressant utställning och se konst? Fynda på loppis? Gå på marknad och handla lokalproducerat? Gå på museum? Förkovra dig i historia? I Hamrångebygden är det bara att välja och vraka. Vi kan till och med stoltsera med ett eget kulturreservat.

Kulturliv i hamrångebygden

från industrihistoria till glittrande juleljus

Högt och lågt – i Hamrångebygden finns rum för alla typer av kulturslukare. Kanske är du såld på historia eller sugen på att köpa unik keramik, gå en guidad tur eller förlusta dig bland vacker konst och hantverk. Här får du ett smakprov på olika typer av kulturupplevelser.

Varmt välkommen att insupa kulturen i Hamrångebygden!

Kulturhus & museum

Modell av Anders Åberg, Fyren Norrsundet - foto Aja Axlund

I hjärtat av Norrsundet ligger Kulturhuset Fyren. En välbevarad Folkets huspärla i autentisk miljö, tidigare känt som södra Norrlands bästa danspalats.

Fyren är ett kulturens allaktivitetshus i Hamrångebygden och här anordnas många olika evenemang, utställningar, musikträffar, teater m.m. Här finns ett bibliotek med självservice, och ett café med hembakt kaffebröd som normalt är öppet måndag till fredag.

Kvistholmsvägen 21, Norrsundet

Mer om Fyren

Norrsundets arbetarmuseum - foto aja Axlund

I Ådala gamla skola finns Kulturföreningen Norrsundets Arbetarmuseum. Förutom att visa museiföremål, arrangeras temautställningar, filmvisning, berättarkvällar, mm. På friluftsteatern arrangeras teaterföreställningar av Norrsundets Arbetarteater. Här finns även filmsällskapet Rudan, som synliggör kulturarvet genom utställningar och digitalisering. I kaféet kan du koppla av i rogivande miljö, inom- eller utomhus, intill ån, den gamla transportleden för stångjärn som idag utgör ett naturligt porlande utlopp från Hamrångefjärden.

Kvistholmsvägen 5, Norrsundet

Mer om Ådala Kulturcenter

Interiör Norrsundets Arbetarmuseum - foto Aja Axlund

Museet i Ådala, den gamla skolan från 1897, är en viktig del av samhället, främst Norrsundet. Här finns utställningar och ibland även ett litet café. Utställningarna är skapade för att ge en inblick i hur det kunde se ut på 1910, -20 och -50-talet. Det finns många gamla fotografier från bygden. Det finns massor med härliga gamla föremål att titta på och byggnaden i sig är värd ett besök.

Kvistholmsvägen 5, Norrsundet

Mer om Norrsundets arbetarmuseum

Kulturminnen

Engelska parken, Axmar bruk, smedjeruiner och lusthuset - foto Aja Axlund

Från järnbruk till kulturreservat – en 350-årig resa i tiden

Trots att järnbruksdriften lades ned för snart hundra år sedan är Axmar bruk i allra högsta grad ett levande minne av järnbrukets storhetstid. Idag är Destination Axmar bruk ett av Gävleborgs mest populära besöksmål och här finns enormt mycket att upptäcka: natur- och kulturupplevelser, café, gårdsbutik, galleri, restaurang, boende, berättarkvällar, konserter, kajakuthyrning, marknader…

Axmar bruk

Mer om Axmar bruk

Midsommar på Hamrånge hembygdsgård - foto Aja Axlund

Hamrånge hembygdsgård

Hamrånge Hembygdsgård, på Vijberget, är samlingsplatsen för alla som är intresserade av bygdens historia, nutid och framtid.
På gården finns ett stort antal byggnader, en mängd föremål och här arrangeras många evenemang under året, främst mellan maj och oktober. Midsommarfirande. Året avslutas med en mycket uppskattad julmarknad i december. Här finns också en liten loppis och en mysig kaffestuga som hålls öppna vid de olika evenemangen.

Vijvägen 88, Bergby

Mer om hembygdsgården

Hamrånge kyrka interiör - foto Aja Axlund

På Prästberget i Bergby ligger Hamrånge kyrka. Kyrkan invigdes 1854 och har genom åren renoverats i olika etapper. Sommaren 2021 öppnades kyrkan efter den senaste renoveringen och ståtar nu vackert på sin höjd blickandes ut över bygden.

I kyrkan finns medeltida skulpturer från den tidigare kyrkan.

Vijvägen 29, Bergby

Mer om Hamrånge kyrka

Guidning vid kvarnen i Axmar bruk - foto Aja Axlund

När du går en guidad tur i Axmar bruk lotsas du genom kulturreservatet och lär dig mer om engelska parken, järnbruket, havet, människorna som bodde här och byggnaderna som finns kvar.

Axmar bruk

Mer info och bokning

Historiska platser

Kastalen i Totra - foto Aja Axlund

Kastalen byggdes som ett försvarsverk på 1100-talet. Husgrunderna runt fyndplatsen visar att här fanns en by med bostäder, smedja, stall mm.

Av den stora byggnad – ett stentorn – som stått här återstår idag bara en drygt två meter hög ruinkulle omgiven av husgrunder och källargropar. Muren är daterad till 1200-talet.

Totravägen 95, Bergby

Hitta på karta
Mer om kastalen

Kastellet, Norrsundet. Foto L-O Molin

Norrsundets äldsta bevarade byggnad är idag ett litet industrimuseum.

Sitt utseende fick det forna maskinhuset, när det byggdes om vid förra sekelskiftet.

Järnvägens och hamnens historia skildras i den gamla transformatorstationen intill.

Mer om kastellet

Kulturreservat

Skylt Axmar bruk - foto Aja Axlund

Axmar bruk är sedan 2011 Gästriklands enda kulturreservat. Här utvecklas och visas en bruksmiljö där Bergslagen möter havet och där spåren av brukets historia från 1600-talet till början av 1900-talet är närvarande.

Här finns allting närvarande från järnbrukstiden: Vattnet, skogen, hyttan och den Engelska parken som vittnar om den rikedom järnet gav.

Axmar bruks höga värde utgörs av den unika kombinationen av lämningar efter sjöfart och laster tillsammans med byggnader och andra spår efter det kustnära järnbruket.

Kulturreservatet gränsar i havet mot Axmar naturreservat.

Axmar bruk

Mer info

Hyttan i Axmar bruk

Hyttan står som ett storslaget monument i kulturreservatet i Axmar bruk. Den välbevarade hyttan med sin imponerande masugn är Axmar bruks flaggskepp. Den var mycket modern när den byggdes 1861. Här ordnas konserter, teater, utställningar, berättarkvällar, julmarknad och andra aktiviteter.

Det går också bra att hyra Hyttan för bröllop, fester m.m. Hyttan är öppen dagligen under högsäsong.

Hyttan, Axmar bruk

Mer info

Kanal i Engelska parken i Axmar bruk - foto Aja Axlund

Engelska parken från 1860-talet är unik i sitt slag, dels p.g.a. storleken, dels p.g.a. det nordliga läget. Här känner man historiens vingslag när man strosar längs gångvägarna, förbi kanaler och dammar, lusthus, kvarn och smedjeruiner. I parken ligger också Järn-Britas koja, ett helt unikt konstverk du kan övernatta i. Här finns en liten lekplats med vattenlek och i Orangeriet ligger det populära Axmar Brukscafé. På sommaren ordnas bl.a. marknader och guidningar. Den stora gräsytan vid slottsbalustraden är perfekt för picknick och kubbspel. Många väljer också att gifta sig i engelska parken, ofta i kombination med bröllopsfest i Hyttan.

Engelska parken, Axmar bruk

Mer info

Lusthuset Axmar bruk - foto Aja Axlund

Det exotiska lusthuset byggdes under brukets glansperiod på 1860-talet. Lusthuset skulle utgöra ett exotiskt inslag i den Engelska parken och användes av herrskapsfolket när de skulle koppla av och roa sig. Idag kan du hyra Lusthuset för ditt eget bröllop, för ditt barndop eller för en trevlig gemenskap med dina vänner.

Engelska parken, Axmar bruk

Mer info

Berättarkväll i Hyttan

Det finns otroligt mycket att göra i Axmar bruk. Varje år ordnas en mängd olika evenemang av Föreningen Hyttan och företagen på bruket.

Axmar bruk

Mer info

Shoppa loss

Utställning i Bläckhornet Axmar bruk

Hos Galleri Bläckhornet kan du se och köpa konst och hantverk av hög kvalitet från lokala konstnärer och konsthantverkare. Galleriet huserar i det gamla sädesmagasinet i hamnen.

Öppet dagligen under högsäsong.

Hamnen, Axmar bruk

Mer info

ABF ReDo loppis Norrsundet

I centrala Norrsundet finns ABF’s återbruksverksamhet ReDo. Här säljs allsköns loppisprylar, kläder och barnsaker. Behållningen går till lokalt bistånd.

Järnvägsgatan 27, Norrsundet

Mer info

Marknad i Axmar bruk - foto Aja Axlund

Varje sommar arrangeras marknadslördagar i Axmar bruk. Varje lördag under högsäsong fylls marknadsstånden av bl.a. mathantverk och konsthantverk av hög kvalitet. Musikunderhållning, lotteri och försäljning av brukskeramik. Föreningen Hyttan finns alltid på plats för att informera om aktiviteter och sevärdheter i Axmar bruk.

Det är en riktig familjefest att besöka våra marknader.

Engelska parken, Axmar bruk

Mer info

Åsa Fällgren Studio keramik Norrsundet

Åsa Fällgren Krukmakarmästare och Konstnär.

Keramik och konst av hög kvalitet.

Öppet efter förfrågan och/eller några dagar under sommarhalvåret. 

Välkommen till mitt lilla galleri och min studio.

Lindövägen 5, Kvistholmen
81730 Norrsundet
kontakt 072-2033366

Mer info

Axmar Present- och hantverksbod

I Axmar Present- och hantverksbod hittar du presenter att ge bort till någon eller till dig själv.

Hantverk av hög kvalitet: smycken, stickat, vävt, textil och trä. Den lilla butiken ligger i närheten av Axmar Brygga. Följ skyltar när det är öppet.

Mer info

Brukskeramik Axmar bruk - foto Aja Axlund

Unik handdrejad keramik speciellt framtagen för Axmar bruk.

Överskottet går till den ideella föreningen Hyttan som arbetar för att vårda kulturreservatet Axmar bruk och göra Axmar bruk till en härlig plats att besöka.

Keramiken säljs på Axmar Brukscafé och på föreningens aktiviteter.

Axmar bruk

Mer info

För bokslukare

Bibliotek Fyren Norrsundet - foto Aja Axlund

I det lilla biblioteket på Kulturhuset Fyren kan du slå dig ner med en kopp kaffe, läsa en bok och låna böcker.

Kvistholmsvägen 21, Norrsundet

Mer om Fyren

Bibliotek - foto Hermann Kollinger

Biblioteket ligger i Bergby Centralskola. Här kan du låna böcker, slå dig ner och läsa en stund, låna dator, skriva ut eller kopiera.

Bergbyvägen 10, Bergby

Mer info

Böcker, bokhylla - foto Lubos Houska

Bokstugan / Bergby Antikvariat säljer nya och gamla böcker inom alla områden. I butiken i Bergby kan du botanisera bland mängder av litteratur och online har man sålt böcker sedan 1999.

Butiken Bokstugan är öppen en dag i veckan och efter överenskommelse. Se mer info på hemsidan.

Vijvägen 63, Bergby

Mer info

Jul i Hamrångebygden

Julhuset i Hamrånge - foto Markus Boberg

Sveriges kanske mest julbelysta hus tänds första advent och öppnar dörrarna till ett strålande vinterlandskap. Familjen i Hamrånge förmedlar en julglädje utöver det vanliga med allt som hör julen till. Sedan vinsten i tävlingen Julkampen på Kanal 5 år 2016 så har det bara eskalerat.

Julhuset har nu mer än 80 000 juleljus, dansande tomtar, julgranar och glitter i mängder. Winterland bjuder på en magisk julkänsla.

Varje söndag i advent är det ljusshower och en minimarknad. Har du tur träffar du kanske Tomten, Elsa från Frost eller Star Wars-karaktärerna.

Urmakarvägen 7, Hamrångefjärden

Mer info

På julmarknaden fylls den fantastiska byggnaden med riktigt fint hantverk, mathantverk och massor av julstämning. Lokala producenter från Gästrikland och Hälsingland dukar upp bord fulla med egentillverkat hantverk av hög kvalitet, Axmar Brukscafé serverar kaffe och godsaker och Föreningen Hyttan finns på plats med sitt populära lotteri, försäljning av brukskeramik jubileumsboken, ”Från järnbruk till kulturreservat”.

Julmarknaden anordnas på lördagen i andra adventhelgen.

Hyttan, Axmar bruk

Mer info

Broderad julsjtjärna Aja Creative Fun - foto Aja Axlund

Det firas förstås jul på fler platser i Hamrångebygden.

Goda julbord dukas upp på Axmar Brygga och Bergmans Fisk, det bjuds på julmys på Axmar Brukscafé, Hamrånge hembygdsgård brukar ordna julmarknad och på självaste julafton rider ett tomtetåg genom Bergby. Där serverar även Bergbykrogen sitt årliga julbord för de som inte vill sitta hemma själva. Vill du köpa unika julklappar ska du besöka Axmar Present- & hantverksbod.

Håll utkik i evenemangskalendern för mer julmys i bygden.

Läs mer

Det är alltid något på gång i Hamrångebygden

Förutom det härliga kulturliv vi presenterar här ordnas en mängd aktiviteter och evenemang i Hamrångebygden.