Byn i allas hjärtan

Närheten till Gävle, Gästriklands största stad, och Söderhamn i Hälsingland gör att det är många som väljer att bo i Axmarby, då det går snabbt att pendla till och från jobbet. Havet, den fantastiska skärgården och de vackra omgivningarna lockar många fritidsboende.

I byn finns flera företag etablerade och utvecklingen av fiber borgar för goda framtidsutsikter för fler. På sommaren har gårdsbutiken öppet, där man bl.a. kan köpa fisk, bär och hemkokt sylt. I Missionshuset finns Axmarby bymuseum. Ibland har även vävstugan öppet för visning.

Axmarby Intresseförening arbetar, med stöd av Gävle kommuns ytterområdessatsning, bl.a. med projektet utveckling av Axmarby hamn. Man satsar också på Axmarby skola, byns möteslokal, där planer finns för upprustning och modernisering. Varje sommar ordnas också olika aktiviteter, som t.ex. de populära tipspromenaderna, bouleturnering, grillfest och lyskväll.

Ett par av alla gamla sjöbodar som kantar Axmarfjärden

Till Axmar räknas också Finnharsfjärden; Hari, Finnharn och Uttervikarna, sommarstugeområden med havet som närmsta granne, Gåsholma, ett idylliskt fiskeläge längst ut i havsbandet och Axmar Bruk några kilometer norr om Axmarby, en fantastisk miljö där historiens vingslag ekar över nejden.

Till skillnad från många andra glesbygdsorter är Axmarby en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till hit, antingen som bofasta eller fritidsboende. Året runt finns alltid något att göra. Här är det lätt att leva.

Axmarby Intresseförening

Läs mer:

Axmarbygden Gåsholma Finnharsfjärden