Byn i allas hjärtan

Byn där öppna landskap, skog och hav möts utgör navet i Axmarbygden. Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till Axmarby, antingen som bofasta eller fritidsboende. Året runt finns alltid något att göra. Här är det lätt att leva.

Ett par av alla gamla sjöbodar som kantar Axmarfjärden

Axmarby

Vackert belägen vid Axmarfjärden och omgiven av milsvida skogar ligger Axmarby, en pärla längs Jungfrukusten. Byn tillhör Hamrånge socken i norra Gästrikland och ligger 4,3 mil norr om Gävle och 3,5 mil söder om Söderhamn. Närmaste tätort är Bergby, där man har det mesta man behöver till vardags inom räckhåll.

Till Axmarbygden räknar vi också Finnharsfjärden; Hari, Finnharn och Uttervikarna, sommarstugeområden med havet som närmsta granne, Gåsholma, ett idylliskt fiskeläge längst ut i havsbandet och Axmar Bruk några kilometer norr om Axmarby, en fantastisk miljö där historiens vingslag ekar över nejden.

Närheten till Gävle, Gästriklands största stad, och Söderhamn i Hälsingland gör att det är många som väljer att bo i Axmarby, då det går snabbt att pendla till och från jobbet. Havet, den fantastiska skärgården och de vackra omgivningarna lockar många fritidsboende.

I byn finns flera företag etablerade och utvecklingen av fiber borgar för goda framtidsutsikter för fler. På sommaren har Gårdsbutiken öppet, där man bl.a. kan köpa fisk, bär och hemkokt sylt. I Missionshuset finns Axmarby bymuseum. Ibland har även vävstugan öppet för visning.

I takt med den tekniska utvecklingen minskar avstånden. Den pågående installationen av fiber i vår bygd skapar många möjligheter för företag att etablera sig i här, det blir också lättare att arbeta hemifrån vilket underlättar livet för många.

I Gävle kommun satsar man stort på landsbygdsutveckling. Hamrånge är en del i det stora landsbygdsprojektet som pågår där flera miljoner per år fördelas på olika utvecklingsprojekt.

I Axmarby arbetar vi bl.a. med projektet utveckling av Axmarby hamn som vi hoppas kan bli verklighet inom en snar framtid. Vi satsar också på Axmarby skola, vår möteslokal, där planer finns för upprustning och modernisering.

 

AXMARBY INTRESSEFÖRENING

Läs mer:

Axmarbygden
Gåsholma
Finnharsfjärden