Norrsundet

Här ligger Norrsundets Motorbåtsklubb, som aktivt arbetar för att utöka gästhamnen för båtturister och fritidsbåtar och ställplatser för husbilsgäster. NMK engagerar sig också i att aktivera bygdens ungdomar, t.ex. genom att ordna ”Kul på sjön”, både som egen aktivitet och i samarbete med skolan och andra föreningar.

Norrsundets Motorbåtsklubb

 

Längst ut på bryggan i Saltharsfjärdens fiskeläge ligger Bergmans Fisk. Här har tredje generationen av familjen Bergman gjort en storsatsning från att vara en liten lokal fiskbutik till att bli en av Gävlekustens mest attraktiva restauranger. Med ett läge som är svårslaget blickar man ut över havet och serveras läckerheter som yrkesfiskarna har fångat samma morgon. I den nya fiskbutiken hittar man både färsk och fryst fisk. Här förädlar man också fisken så att vi kan köpa läcker pepparlax, nyrökt böckling, inlagd strömming och andra godsaker med oss hem.

Saltharsfjärden, Norrsundet

 

Kastellet och Norrsundets Arbetarmuseum är sevärdheter som visar upp Norrsundets spännande arbetarhistoria från tiden då det här var ett typiskt industrisamhälle. På arbetarmuseet visas i ett antal tidstypiska rum, och i olika utställningar hur en arbetarfamiljs vardag kunde se ut och hur Norrsundet som industrisamhälle växte fram under förra århundradet.

Kastellet Norrsundet
Kastellet, Norrsundet

Arbetarmuseet är också en träffpunkt på helgerna, då man kan komma dit och slå sig ner och prata med vänner och bekanta över en frasande nygräddad våffla, kaffe och hembakt bröd.

Kulturföreningen Norrsundets Arbetarmuseum äger byggnaden där museet är inhyst och driver sedan slutet av 80-talet muséet ideellt. Intäkterna är helt beroende av uthyrning av lokalerna och frivilliga gåvor.

I Kulturhuset Fyren, vid Norrsundets ström, huserar ABF Hamrångebygden – en otroligt viktig aktör för både privatpersoner, företag och föreningar i bygden. Fyren, tidigare södra Norrlands mest frekventerade danspalats, är idag ett kulturens allaktivitetshus där ABF ordnar studiecirklar och kurser, hyr ut konferens-, kurs- och samlingslokaler, kontorsrum eller lokaler för fest och andra sammankomster.

Det finns ett bibliotek med självservice, och ett café med hembakt kaffebröd. Här ordnas också soppluncher vissa dagar i veckan, musiktillställningar, föreläsningar och mycket annat.

På Fyren kan man också se en hel del vacker konst, bl.a. den fantastiska entrén som besmyckats av konstnären Anders Åberg, känd av många som skaparen av Mannaminne i Nordingrå, en permanent konstvägg med en stor samling lokalproducerad konst och båtmodeller som skänkts till Fyren, en utställning från danspalatsets glansdagar finns också att se.

ABF driver också Rockskolan och secondhandbutiken ReDo i närliggande lokaler.

På Fyren håller också Norrsundets Arbetarteater till. De har i flera decennier satt upp en mängd teaterföreställningar, både lokalt och ute på turné. De firar nu 40 år och sista akten är ännu inte skriven. Säkert är att något intressant kommer från de kreativa och engagerade medlemmarna i teaterföreningen.

I Norrsundet finns också en Coop-butik och en liten pizzeria och en Thai taket away vagn som serverar vällagad mat för avhämtning.

Naturen runt Norrsundet är storslagen, med milsvida skogar, klippstränder vid havet, Saltharsfjärdens havsbad och rekreationsområdet Skatudden.

På Lindövallens IP spelar både ungdomar och vuxna tennis, fotboll och ishockey. Motionsspår finns intill idrottsplatsen. I Norrsundets sporthall spelas innebandy. Här finns också ett gym.

I Norrsundets hamn erbjuds logistiktjänster med hamn, järnväg, magasin och lagringsytor. IT-verksamhet med serverhallar är i drift och flera är under byggnation. Här ligger också Colabitoils pilotanläggning, som används för utveckling av storskalig framställning av HVO100, och en testanläggning för framställning av bensin och flygbränsle.

Norrsundet

 • Förskola
 • Coop
 • Kulturhuset Fyren
 • Museum
 • Fiskbutik
 • Fiskrestaurang
 • Lunchrestaurang
 • Gästhamn
 • Ställplatser
 • Havsbad
 • Hamn
 • Idrottsplats
 • Sporthall
 • Keramik Studio

Folkmängd (2019): 948 bofasta plus fritidsboende

Länkar